fbpx
apten-reeder Jakob Marksoni maja Kablis

Ühe erilise maja lugu. Kapten-reeder Jakob Marksoni maja Kablis

Eesti purjelaevandus hakkas 1860. aastail arenema Liivi lahe ääres Häädemeestel, Kablis ja Orajõel ning praegu Lätile kuuluvas Heinastes. Siia ehitati hulk esinduslikke kaptenimaju, millest suurejoonelisim on 1902. aastal valminud kapten-reederite vendade Veidede maja Heinastes.

Kabli küla kõige silmapaistvamad hooned on siinsete randade kuulsa kapten-reederi Mats Granti väga suur uhkete klaasverandadega maja ning tema väimehe Jakob Marksoni stiilne elumaja. Jakob Marksoni maja on säilinud väga ehedalt, sest imekombel jäi see pere kätte ka nõukogude ajal. 1889. aastal ehitatud viilkatuse ja rohke puitpitsiga palkmajal on siniseks värvitud rõhtlaudvooder, aga akanaraamid, -piirdelauad ja -luugid, rippviilud, nurgapiirded, räästakarbid ning uksed on valged. Toredust lisavad majale osalt säilinud väikesed värvilised klaasruudud verandaakendes. Ligi 200 m² põhipindalaga majas on koos mansardkorrusega 7 tuba. Perepärimuse järgi olevat nii maja välimuses kui sisemuses mõjutusi Inglismaa sadamalinnades nähtust. Põhiplaanilt sarnaneb see sümmeetrilise ruumilahendusega ja keskosas asuva köögiga taluhoone eriti Palmse valla esinduslikele talumajadele 19. sajandi viimasest veerandist.

Hoones on säilinud palju algupärast, sealhulgas stiilne stukklagi saalis, toredad valged kahhelahjud, koduorel ning 20. sajandi algul Kaug-Idast toodud tume Hiina tapeet esikus. Kahjuks on kunagisest rikkalikust mööblist ja muust majakraamist säilinud ainult riismed, sest talviti tühjana seisnud majast viisid röövlid 1990. aastail väärtuslikumad asjad minema.Maja on ehitismälestisena riikliku kaitse all.
Koostas ja pildistas Heiki Pärdi.

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga