fbpx

Raudteemajade näitus Valgas

Raudteemajade näitus Valgas

Eesti Vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskuse näitus „Raudteemajade saatus“ on 4.–27. juunil avatud Valga Muuseumis. Näituse pidulik avamine toimub 3. juunil kell 16.00.
Aasta tagasi valminud näitusega tähistasime Eesti raudtee 150. juubelit, 1870. aastal alustas tööd Paldiski–Tallinna–Tosno raudteeliin. Näituse autor on Heiki Pärdi.
Valga Muuseum on avatud kolmapäevast laupäevani kell 11-18, pühapäeviti kell 10-15.

Paljude raudteeehitiste jaoks algasid heitlikud ajad 1960. aastate lõpus, kui Eestis hakati üles võtma kitsarööpmelisi raudteid. Segadused süvenesid 1990. aastail, mil raudteede vajalikkus seati üldse kahtluse alla. Suur hulk rongijaamade peahooneid ja muid maju on päris hüljatud, osale on leitud uus rakendus, mõndagi on jäädavalt kadunud. Palju vana väärt raudteearhitektuuri on siiski ka korda tehtud – Tartus, Haapsalus, Keilas ja Aegviidus. Viimati ennistati ja võeti muinsuskaitse alla Balti jaama lähirongide ootepaviljon.