fbpx

Tehasemaja on avatud iga päev

Tehasemaja

Eesti Vabaõhumuuseumi piletivabal alal asuv tehasemaja on külastajatele tasuta avatud esmaspäevast pühapäevani kell 10.00-16.00. Tehasemajas saab vaadata puitmajasektorit tutvustavat näitust, väikest fotonäitust nõupidamisruumis ja maja ennast, teiselt korruselt leiab ka maaarhitektuuri keskuse kontori (külastamine etteteatamisel).

Näitusest
Näitusel saab tutvuda puitmaja sektori edulooga ja näha olulisemat statistikat koos kõnekate referentobjektide piltidega – lisaks armsatele väike- ja eramuehitistele on eestlased tootnud maailma kõrgeima puitkarkasshoone ning on ka silmapaistva konstruktsiooniga Helsingi keskraamatukogu fassaadiprojekti autorid. Näituseruumi seintelt leiad Eesti ja maailma puitehituse ajatelje ja põnevaid fakte metsa kohta, mida kiigel istudes lugeda. Ruumi keskel asetsevad viis erinevat seinaelementi, mis tutvustavad Eestis levinud puitehitustehnoloogiaid – masintoodetud palkmaja, puitkarkass, MHM (naelutatud ristkihtpuit paneel), CLT (liimitud ristkihtpuit paneel) ja käsitööpalkmaja.
Jalajäljed põrandal iseloomustavad erinevate ehitustehnoloogiate C02 jalajälgi – vaata, milline vahe on kivist ja puidust maja ehitamisel.
Puidusektori näituseala valmimist on kaasrahastanud Eesti Puitmajaliit MTÜ ja Euroopa Regionaalarengu Fond läbi EASi meetme “Ettevõtete ekspordi kasvu toetavate teenuste projektikonkurss“.

Tehasemaja ja kompetentsikeskus
Tehasemaja on näidismaja, arhitektuurne tervik, mis kajastab tänapäevaseid tehnoloogiaid ja materjale ning järgib keskkonnasäästliku hoone ehitamise põhimõtteid. Eesti puitehituse Kompetentsikeskuses on ühe katuse all Eesti Vabaõhumuuseumi Maa-arhitektuuri keskus, Eesti Puitmajaliit ja Eesti Puitmajaklaster, Puiduklubi ja konsortsiumettevõte Tehasemaja. Majas asuvad lisaks kontoriruumidele puitmajasektorit tutvustav näitusala, nõupidamisruum ning eraldi õuesõppepaviljon koolitusteks ja seminarideks.
Maja arhitektuurne kontseptsioon on Nordic Houses OÜ ja Trilog Studio arhitektide koostöös loodud võiduprojekt Nordic COMPACT, mis on välja valitud konkursile “Aasta Tehasemaja” rohkem kui saja esitatud töö hulgast.
Maja valmimisse oli kaasatud enam kui 100 partnerit, kes kõik on panustanud oma ressurside ja kompetentsidega.
Tehasemaja ehitamisel on kasutatud kolme erinevat ehitustehnoloogiat: koosolekuruumi seinad põhinevad CLT lahendusel, ülejäänud peamaja puitkarkassil ja väliõppepaviljon on MHM paneelidest.
Tehasemaja on Puiduklubi MTÜ kingitus Eestile ja esimene 21. sajandi museaalhoone vabaõhumuuseumi kogus.

Vaata ka Tehasemaja kodulehekülge ja videot maja valmimisest.

Tehasemaja ja näitus on avatud esmaspäevast pühapäevani kell 10.00–16.00 Eesti Vabaõhumuuseumis, sissepääs tasuta.