fbpx

Pärandehituse nõustajate võrgustikust 

Ehitusalane nõustamine

2020. aastal soovis ligi 180 inimest maamaja.eu kodulehekülje kaudu pärandehituse nõustaja oma maja juurde kutsuda. Eriti aktiivselt hakati nõustamise vastu huvi tundma kevadise eriolukorra ajal. Mõned soovid 2020. aastasse ei mahtunudki, vaid jõudsid kokkulepeteni jaanuaris.
Praegu on õige aeg nõustaja tellimine plaani võtta. Kuna nõustajad käivad majaomanikele nõu andmas oma põhitöö kõrvalt missioonitundest, siis aitab pikem etteteatamisaeg neil tööd paremini planeerida, seda eriti väga tihedaks suveperioodiks. Seega, kui soovite oma vana maja taastamise kohta spetsialistilt nõu saada, siis minge koduleheküljele maamaja.eu ja saatke nõustamissoov teele.

Võrgustiku algusest

Pärandehituse nõustajate võrgustik ja kodulehekülg maamaja.eu sündisid maaarhitektuuri keskuse koordineerimisel 2015. aastal, kui kümmekond pärandehitusega tegelevat seltskonda otsustasid hakata ühistel alustel vanade maamajade omanikele renoveerimisalast nõu andma.
MTÜ Vanaajamaja Lõuna-Eestis ja SRIK Tallinnas ning Eesti Vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskus olid majaomanikele nõu jagamisega küll tegelenud, kuid see töö vajas paremat koordineerimist. Nõustajate võrgustikuga liitusid mitmed traditsioonilise ehituse haridusega meistrid ning aktiivsed teoreetikud ja praktikud.

Hetkeseis

Hetkel lööb võrgustikus aktiivselt kaasa 26 nõustajat, peamisel praktikud ehk pärandehitajad, aga ka insenerid ja arhitekt. Vabaõhumuuseumi poolt löövad aktiivselt kaasa Marike Laht biokahjustuste põhjustatud probleemide lahendamisel ja Hardi Ojaste reheahjude töökorda seadmisel. Lisaks individuaalsele nõustamisele korraldame ka näidisnõustamisi, kuhu on oodatud kõik huvilised.
Nõustajad annavad majaomanikule esmase ülevaate hoone ja selle konstruktsioonide tehnilisest seisukorrast, leiavad probleemsed kohad ning annavad soovitusi eesootavate tööde ulatusest ja järjekorrast. Nõu saavad nii need, kes soovivad oma hooneid võimalikult algupäraselt säilitada kui ka need, kes soovivad kodu tänapäevaste mugavustega kohandada.

 

* Fotol näidisnõustamine Peipsi ääres Lagedi külas, nõu andsid Rene Miilen ja Ain Siska.